Passief inkomen? Tot wel 14% jaarlijkse rente bij de lokale bank in Paraguay, maandelijks uitbetaald!

Afgelopen week opende ik een rekening bij een cooperativa.

In Paraguay zijn er meer dan 800 cooperativas. Maar wat is een cooperativa precies? Een cooperativa is een soort financiële coöperatie, vergelijkbaar met een credit union of een spaar- en kredietvereniging. Het is een lidmaatschapsorganisatie waarin de leden zowel eigenaren als klanten zijn.

Deze instellingen zijn gericht op het bieden van financiële diensten aan hun leden, zoals sparen, leningen en investeringen, met als doel de financiële belangen van de leden te bevorderen.

Cooperativas zijn vaak sterk geworteld in de lokale gemeenschap en opereren op een non-profitbasis. De winst die wordt gegenereerd, wordt meestal herverdeeld onder de leden, bijvoorbeeld in de vorm van hogere rentes op spaartegoeden of lagere rentes op leningen.

Dit maakt ze een aantrekkelijk alternatief voor traditionele banken, met name voor mensen met beperkte financiële middelen of zonder uitgebreide kredietgeschiedenis.

Wanneer je je geld bij een cooperativa onderbrengt, kun je rekenen op een jaarlijkse rente van 6% tot wel 14%, afhankelijk van de duur en de hoogte van het gestalde bedrag.

Ter illustratie: als je een bedrag van 1.000.000 Guarani (circa 120 euro) voor zes maanden vastzet bij een cooperativa, ontvang je een jaarlijkse rente van 6%, die maandelijks wordt uitgekeerd.

Zet je een bedrag van 500.000.000 Guarani (circa €60.000) een jaar vast, dan ontvang je jaarlijks 12% rente. Kies je ervoor om datzelfde bedrag voor vijf jaar vast te zetten, dan loopt de rente zelfs op tot 14% per jaar, eveneens maandelijks uitbetaald. Dat betekent €7.200 per jaar, oftewel omgerekend €600 per maand, een mooi bedrag voor hier in Paraguay.

Bij de cooperativa waar ik onlangs een rekening opende, werd ik persoonlijk geïntroduceerd aan een van de bestuursleden door een van de grootste spaarders daar. Ik kreeg een uitgebreid boekwerk met balansen mee om te bestuderen.

Het openen van een rekening bij een cooperativa is, in tegenstelling tot bij de internationaal opererende banken, niet erg ingewikkeld.

De uitdaging ligt echter in het stallen van geld. Het is noodzakelijk dat er eerst geld naar Paraguay komt, zodat je de herkomst kunt aantonen voordat je het bij de cooperativa kunt deponeren.

Gelukkig hebben we daar een passende oplossing voor gevonden, die we momenteel aan het testen zijn.

Wordt vervolgd...


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Previous
Previous

De eerste Project Paraguay baby is een feit! ❤️

Next
Next

Paraguay als plan A voor een gezin met drie kinderen?