Pensioengerechtigd en naar Paraguay?

Verhuizen naar het buitenland; daarbij worden al snel financiële rekensommen gemaakt.

Ongeacht je levensfase heeft een nieuw land met andere regels invloed op je situatie. Hierbij wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan.

Een veelgestelde vraag van gepensioneerden, of mensen die deze leeftijd bijna bereiken, gaat logischerwijs over het ontvangen van hun opgebouwde pensioen of AOW.

Vaak worden pensioen, lijfrentes en AOW in één adem genoemd.

Maar wees er in ieder geval van bewust dat de SVB, uitkeringsinstanties en pensioenuitvoerders allemaal apart op de hoogte gesteld moeten worden van uw gewijzigde situatie, en er een jaarlijks ‘bewijs van leven’ moet worden opgestuurd.

Voor de AOW zult u in Paraguay niet gekort worden, omdat Nederland en Paraguay een verdrag hebben afgesloten waarbij er afspraken zijn gemaakt over de controle op uitbetaling.

Voorkom in alle gevallen wel dubbele belastingheffing door vrijstelling aan te vragen en bedenk of je de premies op je Nederlandse, of Paraguayaanse rekening overgemaakt wilt krijgen.

Maak je gebruik van een financieel planner of tussenpersoon, bespreek dan uiteraard je verschillende mogelijkheden.

Hoewel je met je opgebouwde financien hier in Paraguay natuurlijk veel langer doet; bedenk wel dat je zorgverzekeringskosten flink zullen stijgen.

Vanuit Nederland zijn de twee bekendste internationale verzekeringen de Goudse en OOM die vanaf de 65+ leeftijd jaarpremies berekenen vanaf €4.000,- tot boven de €10.000,-. Hierbij zijn particuliere verzekeringen niet verplicht om je als klant te accepteren.

Je kunt ook in gesprek gaan met een particulier ziekenhuis in Paraguay die per ziekenhuis ook verzekeringen aanbieden. Je bent in dit land verder niet verplicht om je te verzekeren en kunt elke behandeling en medicijn ook (contant) afrekenen bij de balie van het ziekenhuis.

Omdat deze vorm van zorgverzekering heel individueel is, kan ik vanaf deze plek geen gemiddelde bedragen noemen. Wel heeft het team van Project Paraguay natuurlijk een groot netwerk van locale inwoners die de beste ziekenhuizen van elke stad kunnen benoemen. Publieke ziekenhuizen worden ten zeerste afgeraden.

Bronnen:

https://www.svb.nl/nl/aow/AOW-buiten-Nederland/u-gaat-buiten-Nederland-wonen

https://www.svb.nl/nl/remigratie/hoeveel-remigratie-uitkering-krijgt-u/hoeveel-remigratie-uitkering-krijgt-u


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Vorige
Vorige

Beeld van Hohenau: Peter & Ina op reis

Volgende
Volgende

Paraguay als Plan A of B? Presentatie Jeroen Pols