Volendam in Paraguay?!

Onlangs hebben twee Project Paraguay-gangers een kort bezoek gebracht aan Colonia Volendam.

Dit unieke dorp, gesticht in 1947, is een indrukwekkend voorbeeld van de veerkracht en ondernemingszin van pioniers in Paraguay.

In het lokale museum kregen zij een boeiende indruk van de pionierstijd, met beelden en materialen die de ontwikkeling van deze gemeenschap prachtig illustreren.

Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel deze gemeenschap in de afgelopen decennia heeft opgebouwd.

Colonia Volendam beschikt over een eigen landbouwcoöperatie, een basisschool en middelbare school, een eigen ziekenhuis, een kerk met begraafplaats, twee tankstations, winkels, een postkantoor en zelfs 200 kilometer aan zelf onderhouden wegen.

Project Paraguay-ganger Jan, geboren en getogen in Volendam, voelde zich hier meteen thuis!

Leuk detail: Colonia Friesland ligt vlakbij Colonia Volendam.

Over Volendam

De Volendam Kolonie in Paraguay werd op 1 juli 1947 gesticht, toen een landgebied van 57.000 acres bij Mbopicua aan de oostkant van de Paraguay-rivier, nabij de Friesland Kolonie, 13 kilometer ten noorden van Rosario, werd aangekocht. De kolonisten, 1.135 mensen verdeeld over 295 gezinnen, maakten deel uit van de groep die met het schip de Volendam naar Zuid-Amerika was gebracht, nadat ze uit Berlijn waren gered.

Een andere grote groep van de Volendam-passagiers vestigde zich gelijktijdig in de Neuland Kolonie bij de Fernheim Kolonie. C.A. Defehr uit Winnipeg, de vertegenwoordiger van het Mennonite Central Committee voor dit doel in Paraguay, koos de locatie en regelde de landaankoop.

In 1948 arriveerden nog twee kleine groepen immigranten in Volendam, samen goed voor een totaal van bijna 1.723 nieuwe kolonisten.

De eerste 1.135 kolonisten stichtten 12 dorpen, met een coöperatie en een Waisenamt. De rivierhaven kreeg de naam Puerto Menno.

In 1950 bestond Volendam uit 15 dorpen met een totale bevolking van 1.810 mensen in 441 gezinnen op evenveel boerderijen, en er waren 8 lagere scholen.

Het grootste deel van het land was dicht bebost, maar vruchtbaar, en moest met de hand worden ontgonnen.

De economische vooruitgang van de kolonie verliep traag, en een aanzienlijk aantal mensen emigreerde naar Canada, waardoor de totale bevolking van Volendam in 1959 slechts ca. 1.200 bedroeg.

In 1950 telde de gemeenschap in totaal 938 kerkleden, waarvan 800 in de Mennonite Church en 138 in de Mennonite Brethren Church.

 
Previous
Previous

Wat kost het je jaarlijks om grond te bezitten in Paraguay?

Next
Next

De eerste Project Paraguay baby is een feit! ❤️