Ontdek hoe banken je onzichtbaar beroven!

Gefascineerd door het mondiale op schulden gebaseerde fiat geldsysteem, probeer ik hier in Paraguay grip te krijgen op hoe de banken lijken te werken en hoe ze je beroven van enkele procenten per keer.

Mijn bevindingen tot nu toe:

Voor 1 euro contant wisselen krijg je momenteel 8500 Guarani. Eergisteren trouwens nog 8600. Beide zijn historisch hoge bedragen. Vorig jaar lag dit rond de 8000.

Voor 1 USD contant wisselen krijg je 7400 Guarani.

De wereldwijde euro/dollar koers is momenteel via Yahoo Finance en Google 1,07. Wise, Revolut en andere bekende “zeroFX” partijen bieden, als je euro’s wisselt, zelfs 1,078.

Maar de oplettende lezer ziet dat als je de beide Guarani-bedragen door elkaar deelt, je op een euro/dollar koers komt van 1,148.

Een verschil van meer dan 6%!

In normale taal: je wilt hier euro’s hebben, want de euro is enorm misprijst ten voordele van ons (In finance taal: een arbitrage mogelijkheid)

Je opent hier doorgaans bij de lokale bank een Guarani- en Dollar-rekening. Bij sommige banken bestaat er de optie om een euro-rekening te openen. Het ontvangen van dollars is eenvoudig, echter het ontvangen van euro’s op de rekening hier is tot nu toe nog niet gelukt.

Daarom was ik vandaag in gesprek bij de bank met de accountmanager om te vragen waar het misgaat en waarom de euro’s dus niet aankomen.

Wat is precies het probleem? Je kunt toch dollars hier ontvangen, dus geld komt hier aan?

Ja, strikt genomen klopt dit en kan je je kapitaal hier krijgen, maar je zult dollars moeten versturen. De euro’s wissel je dus eerst bij je eigen bank tegen een koers van 1,078 om voor dollars en dan worden ze hier ontvangen met deze normalere/slechtere koers.

Ik zal met een simpel rekenvoorbeeld proberen uit te leggen hoe benadeeld je wordt door via de bank te werken in plaats van contant geld mee te nemen.

€2500 kost het per persoon als je met ons je plan A of B in Paraguay opstelt.

Contant
€2500 * 8500 = 21.250.000 Guarani

Via de bank
€2500 * 1,078 = 2.695 dollar * 7400 = 19.943.000 Guarani

Een verschil van 1.307.000 Guarani. 1.307.000 / 8500 = €153,76!

Het verschil is enorm en dit is slechts bij één persoon. Daarbij komt dat hier iedereen contant betaald wordt, dus het ontvangen geld per bank zal weer contant gemaakt moeten worden.

Je kunt bij de bank per buitenlandse bankpas slechts 3.000.000 Guarani of 300 dollar contant opnemen per dag. Bij beide komt per keer 5 dollar aan ATM-kosten bij.

Als we de ATM-kosten, extra bankkosten en tijd erbij optellen, kom je op een nog duurder kostenplaatje uit door simpelweg via de bank te willen betalen.

Een alternatief is om via Bitcoin peer-to-peer te wisselen. Ik heb daar betrouwbare contacten voor en ken meerdere mensen die op een Bitcoin-standaard hier leven, maar er zitten commissiekosten aan en je krijgt dollars in contanten.

Ook hier zit je weer met het gigantische wisselkoersverschil tussen de wereldwijde euro/dollar koers en de lokale Paraguayaanse euro/dollar koers.

Het gebruiken van de passen met contactloos betalen voor microtransacties, zoals bij de supermarkt en restaurants, werkt helemaal prima. Je krijgt alleen wel een koers van ongeveer 7900 Guarani per euro.

De gemiddelde mens is niet meer gewend om met (grote) contanten op reis te gaan. Men is gewend overal uit gemak de pas te gebruiken.

Men denkt zich minder veilig te voelen. De banken spelen graag op dit gevoel in en de agenda daarachter begrijp ik, maar begrijp alsjeblieft dat je jezelf berooft van koopkracht door te willen pinnen.

Dit land functioneert nog voor een groot deel op contanten. Je hebt niet op je voorhoofd staan dat je veel contanten bij je draagt en zelfs dan word je niet op elke straathoek beroofd. Daarbij ondersteun je indirect de agenda door te willen pinnen.

Het maximale toegestane bedrag per persoon per uitreis zonder aan te hoeven geven vanuit Nederland is tot €10.000.

Ik ga vanwege mijn passie voor financiën en met het steeds groter wordende netwerk verder uitzoeken waar en hoe dit verder in zijn werk gaat.

De hierboven beschreven situatie toont aan dat wij vanaf heden helaas genoodzaakt zijn om bij bankbetalingen voor onze diensten een extra toeslag te rekenen.


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Previous
Previous

Emigratieplannen? Top 6 redenen voor een plan B buiten Europa volgens Jeroen Pols

Next
Next

Na 7 maanden weer onze spullen in handen