De emigratiebelasting gaat er komen!

Tijdens de afgelopen Prinsjesdag werd al verwacht dat de emigratiebelasting zou worden aangekondigd, maar nu is er met een recent aangenomen motie flinke vaart achter gezet om de Nederlandse burger verder financieel aan te pakken.

Wat is er precies gebeurd? Op 3 oktober is er een motie van Dassen (VOLT) en Grinwis (ChristenUnie) ingediend en inmiddels aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer.

De kern van de motie (link) luidt als volgt:

  • Overweging: In Nederland vertrekken vermogende emigranten naar landen met een gunstiger belastingklimaat, waardoor zij de Nederlandse belastingdruk ontwijken.

  • Constatering: Een mogelijke maatregel om deze vorm van emigratie tegen te gaan, is de invoering van de "inwonerschapsfictie" voor inkomstenbelasting na emigratie, ook wel bekend als de exitheffing.

  • Verzoek: De regering wordt gevraagd om opties uit te werken om belastingontwijking te voorkomen, bijvoorbeeld via een inwonerschapsfictie na emigratie, en de Kamer hierover vóór het einde van het jaar te informeren.

Voor het einde van 2024 moet er dus duidelijkheid zijn over deze zogenaamde exitheffing.

De achtergrond van de motie

Deze motie bouwt voort op hoofdstuk 7.5 van het rapport “Belastingen in maatschappelijk perspectief” uit februari 2024. Hierin wordt gesuggereerd om emigrerende Nederlanders met een hoog inkomen of groot vermogen in de eerste vijf jaar na emigratie extra te belasten, omdat zij, net als multinationals, hun belastingdruk wereldwijd kunnen optimaliseren aldus het rapport.

Historisch gezien blijkt dat termen als "hoog inkomen" en "groot vermogen" vaak flexibel worden toegepast, aanvankelijk om draagvlak te creëren, maar in de praktijk steeds vaker een bredere groep treft.

Het stemresultaat

Bij de partijen die tegen hebben gestemd zijn de zetels van PVV (37), VVD (24), DENK (3), FVD (3) en Ja21 (1) niet voldoende geweest om de nipte overwinning met 82 zetels te kunnen voorkomen.

Opvallend voor de achterban is de keuze van BBB (8) en NSC (20) om vóór het verder willen verarmen van de burger te stemmen. Een tegenstem van een van deze partijen had de motie kunnen laten stranden.

Paraguay

Paraguay biedt niet alleen een hogere kwaliteit van leven en lagere kosten van levensonderhoud, maar ook een zeer aantrekkelijk belastingklimaat. Er zijn geen vermogensbelastingen (wealth tax) of erfbelastingen, en de inkomstenbelasting bedraagt slechts 10%, waarbij veel kosten aftrekbaar zijn.

Benieuwd naar meer redenen om Paraguay als bestemming te overwegen? Link.

Hoewel de verdere uitwerking en details nog bekend moeten gemaakt worden, lijkt met deze ontwikkelingen Nederland vastberaden om financiële vrijheid voor zijn burgers steeds verder te beperken. Dit maakt emigratie naar landen met een gunstiger fiscaal klimaat, zoals Paraguay, een steeds aantrekkelijker optie voor wie zich wil beschermen tegen deze nieuwe maatregelen.


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Vorige
Vorige

Pas op met vliegen vanuit Brazilië!

Volgende
Volgende

Van Plan B naar Plan A: Een Piloots Zoektocht naar zijn Droomjob in Paraguay