Verblijfsvergunning? Stappen in Nederland

Terwijl je misschien al met je hoofd in Zuid-Amerikaanse sferen zit, zal er voorafgaand aan je reis naar Paraguay al het een en ander moeten worden geregeld als je direct een verblijfsvergunning, Cédula, procedure wilt starten. Wanneer je dit niet in de juiste volgorde doet, of documenten vergeet, kan dit al snel weken vertraging en niet geheel onbelangrijk; extra geld kosten.

 Aangezien Nederland geen Paraguayaanse ambassade heeft, is er weinig officiële documentatie bekend over het emigratieproces. Hier hebben we een Engelse vertaling van de officiële overheidswebsite van Paraguay vertaald. Lever deze ook in bij je VOG-aanvraag.

Vraag je meteen een meertalig internationaal uittreksel van de Burgerlijke stand aan, maak je gebruik van de korting die www.urgentvertalen.nl biedt als je verwijst naar ‘Project Paraguay’, en regel je de VOG direct via je gemeente in plaats van een tussenpersoon? Dan bespaar je al snel €80,-.

 Aanvraag afschriften Burgerlijke stand

·      Vraag een uittreksel van je geboorteakte aan bij de gemeente van je officiële geboorteplaats.

·      Ben je getrouwd? Vraag een ‘uittreksel uit het huwelijksregister’ aan bij de gemeente waar je getrouwd bent.

·      Heb je ook een bewijs van echtscheiding nodig? Vraag dan een ‘Uittreksel echtscheidingsakte’ aan bij de gemeente waar u getrouwd bent.

·      Let op! Je kan voor de aktes van de burgerlijke stand bij veel gemeentes direct een meertalig internationaal uittreksel aanvragen. Hierdoor bespaar je later op je vertaalkosten.

Aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

·      Maak een afspraak bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je momenteel bent ingeschreven

·      Print het aanvraagformulier van Justis, en vul deze volledig in.

·      Vul onder punt 2.1 ‘Republiek Paraguay’ in. Verder hoeft er geen vertegenwoordiger te worden ingevuld

·      Voeg bij de aanvraagpapieren het vertaalde document toe, dat is hier te downloaden. Dit is een Engelse vertaling van de officiële overheidswebsite van Paraguay waar onder artikel 6 is aangegeven dat er om een Verklaring Omtrent Gedrag wordt gevraagd (Criminal Background Certificate)

·      Artikel 7 t/m 10 van deze bijlage worden vervolgens uitgevoerd in Paraguay en zijn voor nu niet van toepassing.

·      Geef onder punt 2.2 aan dat het doel van de aanvraag ‘overig’ is en schrijf hier ‘Emigratie’.

·      Bij het specifieke screeningsprofiel onder 2.4 a vink je ’06 Visum en emigratie’ aan.

·      Aangezien een handtekening van de vertegenwoordiger niet nodig is, vul je ‘Republiek Paraguay law N* 6984/2022 on Migration art. 6 (zie bijlage)’ in

·      Het is niet mogelijk om deze aanvraag online in te dienen. Je maakt dus echt een fysieke afspraak bij de gemeente.

·      Wel kan je iemand machtigen de documenten voor je in te vullen (zodat maar 1 iemand van het gezin naar de gemeente hoeft). Dat kan met dit machtigingsformulier.

·      Vergeet niet om zowel van de aanvrager en de gemachtigde een kopie van het paspoort (voor én achterkant) mee te nemen. Ook moet je je legitimeren.

·  Direct online je VOG aanvragen kan via Justis alleen via een aanvraagcode van een werkgever. Gebruik je de tussenpersoon vog-aanvraag.nl dan krijg je deze aanvraagcode wel. Deze optie is een paar euro duurder, maar dan hoef je niet naar het gemeentehuis. Let op! Deze optie is niet door het Project Paraguay Team zelf gebruikt, maar als tip doorgestuurd.

Aanvraag vertalen en legaliseren

·      Zowel de uittreksels van de burgerlijke stand als de VOG krijg je per post thuisgestuurd. Maak hier voor de zekerheid alvast (online) kopieën van.

·      Voor het vertalen van de documenten moet je gebruik maken van een beëdigde vertaler. Wij hebben goede ervaringen bij www.urgentvertalen.nl Zij zijn gevestigd naast de rechtbank Den Haag en kunnen ook direct de legalisaties (apostilles) regelen.

·      Refereer bij de omschrijving van je wensen naar ‘Project Paraguay’ en vraag naar Guido. Hij is door ons geïnformeerd en weet wat er speciaal nodig is voor een Paraguayaanse verblijfsvergunning.

·      Ook krijg je door ‘Project Paraguay’ te noemen via Urgent Vertalen €18,50 korting voor de legalisatieservice bij de rechtbank. Dat is wel zo mooi.

·      Per persoon ben je voor de vertalingen en legalisaties +- €190,- (excl. Mogelijke trouw/scheidingspapieren) kwijt. Elke persoon extra zal goedkoper zijn omdat er met enkele vaste kosten wordt gewerkt.

·      Stuur, als je je geboorte certificaat al in meerdere talen hebt ontvangen, dit originele document alsnog op naar Urgent Vertalen, aangezien zij hier nog wel een apostille/lege op moeten zetten voor de legalisatie.

·      Zowel de originele Nederlandse papieren, als de beëdigde vertaalde documenten, dienen te worden gelegaliseerd met een apostille/lege.

·      Stuur dus al je originele documenten aangetekend op naar Den Haag nadat er; contact is geweest met Guido, je een kopie van de bestanden al hebt gemaild en de factuur hebt betaald.

·      Over het algemeen heb je binnen een week al je papieren dan al retour.

 Aanvraag tijdelijke verblijfsvergunning in Paraguay

De keuze voor een organisatie dat je ondersteunt bij het verkrijgen van je Cedula is een belangrijke stap. Hoewel er meerdere opties zijn, en we je aanmoedigen deze te verkennen, hebben wij goede ervaringen met Javier Viveros van Fix Corporativo. Hun waarden zoals loyaliteit, toewijding, vertrouwelijkheid, ethiek en verantwoordelijkheid vormen de basis van hun werk en dragen bij aan een veilige en betrouwbare ervaring.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus zorg ervoor dat, voordat je naar Paraguay afreist, alle vereiste documenten zijn vertaald en gelegaliseerd. Stuur vervolgens een online kopie van alle documenten naar de officiële vertegenwoordiger die jouw verblijfsvergunning regelt, zoals Fix Corporativo. Door hun uitgebreide diensten, zeer goede contacten en bewezen trackrecord kunnen zij een waardevolle partner zijn in je nieuwe (zakelijke) avontuur in Paraguay.

Javier is te bereiken per mail of whatsapp.

Wij wensen iedereen die de spannende stap neemt om zich in Paraguay te vestigen veel succes. Vergeet niet dat een goede voorbereiding en de juiste ondersteuning de sleutel zijn tot succes.

Vorige
Vorige

Verblijfsvergunning voor kinderen? Hier moet je op letten

Volgende
Volgende

Onderweg naar Hohenau, land kijken, kopen en weer terug