CBDC in Paraguay?

Veel mensen die naar Paraguay verhuizen of het land overwegen als plan B maken zich zorgen over de introductie van de Central Bank Digital Currency en vragen zich af of het Zuid-Amerikaanse land ook op de knieën gaat. Een op 7 april 2024 verschenen artikel onthult dat de centrale bank al twee jaar werkt aan de introductie.

Het is een illusie te denken dat het land verschoond blijft van de globale digitalisering. In 2021 sloot Paraguay bij het WEF een overeenkomst met Microsoft om het contact tussen burger en overheid digitaal te laten verlopen. De toekomst zal uitwijzen of dit plan slaagt, de Paraguayaanse politiek brengt projecten zelden tot een succesvol einde.

De Paraguayaanse economie draait hoofdzakelijk op contante transacties en dat gaat voorlopig niet veranderen. Zaken die inmiddels ondenkbaar zijn geworden in Nederland, zoals het in contanten betalen van ziekenhuiskosten, een auto of een stuk grond zijn hier nog steeds gebruikelijk.

In 2021 publiceerde de centrale bank een studie naar de CBDC en kwam tot de conclusie dat alleen een CBDC zonder restricties in het gebruik past binnen haar monetaire beleid, doch die gaat gepaard met een hoge complexiteit bij de implementatie. Ook in het hiervoor genoemde artikel benadrukt de centrale bank dat de Paraguayaan gehecht is aan de Guarani, de oudste valuta van Zuide-Amerika.

“De Centrale Bank van Paraguay heeft een CBDC in gedachten, zoals blijkt uit haar digitale sessies, maar lijkt er geen haast mee te hebben. De logica daarachter zou liggen in wat Prieto opmerkte, die zich herinnert dat de Guarani onlangs 80 jaar oud is geworden.”

Op de CBDC-tracking website staat Paraguay nog steeds vermeld als een van de weinige landen zonder concrete plannen. Er is binnen afzienbare tijd geen introductie te verwachten en de vraag is ook of de Paraguayaan een aanval op contante betalingen zal accepteren. Contant geld staat voor vrijheid en dat besef is diepgeworteld in het land.

In dit licht is het interessant om te kijken naar de ervaringen met CBDC's in andere landen zoals vermeld in dit onderzoek.

Tot nu toe zijn CBDC's in slechts weinig landen geïmplementeerd, waarbij deze ofwel mislukt zijn, ofwel in een vroeg stadium beëindigd. Finland en Ecuador behoren tot de landen waar de CBDC's gefaald hebben en gestopt werden.

Daarnaast worden CBDC's momenteel in drie Caribische landen, China en Nigeria geïmplementeerd, waarvan de resultaten hoopgevend zijn. Deze gevallen laten een patroon zien van mislukte experimenten, gênante mislukkingen en grootschalige oefeningen in politieke hybris, waarvan er één al tot een ramp heeft geleid.

De publieke vraag naar CBDC's is zeer laag. De ervaring leert dat CBDC's geen tastbare voordelen bieden die bestaande alternatieven al niet kunnen leveren. Het is speculatief, maar waarschijnlijk, dat toekomstige CBDC's om soortgelijke redenen zullen falen.

Gelet op het hoge mate van gebruik van digitaal geld in Nederland en de betere infrastructuur, is het te verwachten dat daar een CBDC eerder zal worden geprobeerd door te drukken. Het volk wil de CBDC immers niet. Een manier van miniverzet is door zelf meer contanten te gaan gebruiken.

Of de centrale bank van Paraguay al dan niet een CBDC zal introduceren en met welke gevolgen, is vooralsnog onzeker.

Eén ding is zeker: de Paraguayaan is op zijn minst terughoudend bij de aanname van een digitale munteenheid.


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Previous
Previous

Enthousiaste Expats

Next
Next

Emotioneel! “Nee, mijn zonen krijgen jullie niet!”