Goud in Paraguay?

De edelmetalenmarkt in Paraguay: een unieke inkijk bij de enige officiële goudhandelaar

Vandaag bezocht ik dé goudhandelaar van Paraguay. Met dé bedoel ik de enige. Eduardo bracht me op de hoogte van hoe de markt hier werkt en dat wil ik uiteraard graag met jullie delen.

De edelmetalenmarkt in Paraguay is relatief klein. Import van goud en zilver is belast met 37% importbelasting, waardoor de handel lokaal op een andere manier verloopt dan je doorgaans verwacht.

Zo importeert de handelaar zelf niet, maar koopt hij in via een uitgebreid netwerk van leveranciers die vooral via Argentinië aan voldoende voorraad kunnen komen. Ook Duitsers en Amerikanen die vaak wat meenemen in hun koffer of verstopt in de container met huisraad behoren tot zijn inkoopnetwerk.

In theorie kun je zelf edelmetaal meenemen als het een waarde onder de 10.000 dollar vertegenwoordigt, echter als je staande wordt gehouden bestaat er een kans dat je de importbelasting van 37% moet betalen. Diverse anekdotes kwamen voorbij hoe de lokale douaniers de andere kant opkeken voor een vergoeding. Tja, Paraguay…

De winkel accepteert alleen contanten, euro’s, dollers of guarani maakt niet uit. Wil je een bon, dan betaal je 10% extra vanwege de af te dragen BTW (IVA).

Anders dan de Nederlandse markt betaal je hier de spotprijs voor goud en is de inkoop 10% lager dan spot.

In Nederland is het andersom. Veelal bij koop zit er een premium op de koopprijs, die overigens een stuk lager is vanwege meer liquiditeit en marktwerking, en kun je tegen spotprijs verkopen.

Opvallend is dat kleine hoeveelheden geen premium kennen en ook voor spotprijs gekocht kunnen worden. Doorgaans is er voldoende goud voorradig en anders is er met een telefoontje binnen no time goud te leveren.

Ter illustratie: de spotprijs was vanmiddag ongeveer $2360 via Kitco.

De zilvermarkt is net iets anders. Momenteel is er sprake van een lokaal zilvertekort. Een kilo zilver wordt aangeboden voor $1120 om te kopen. Verkoop je zilver dan is een Europese kilobaar $1000 waard. Een Argentijnse kilo is $960 vanwege de hogere kans op namaak.

Zilveren munten kun je kopen voor $36 en worden ingekocht voor $30.

Hoewel Eduardo nog nooit een Nederlandse klant voor vanochtend heeft bediend, had hij wel een gouden tientje om trots te laten zien. Zijn geldtelmachine staat in ieder geval klaar ☕️


Ben je geïnteresseerd in Paraguay als plan A of B?

Boek een consult met een van onze teamleden om je vragen te beantwoorden!

Previous
Previous

Wie had gedacht dat ik ooit een babyshower zou organiseren?

Next
Next

Enthousiaste Expats